Smiltsērkšķis jeb zelta koks

Smiltsērkšķis jeb zelta koks

25. augusts, 2020 Bez tēmas 0

Smiltsērkšķis – apbrīnojams augs, kas dalās arī ar mums ar savu vitamīnu krājumu. Ārēji smiltsērkšķu oga līdzīga vitamīnu tabletēm. Un šie augi bez šaubām satur veselu virkni dabisko vitamīnu. Šī kultūra ir ļoti ražīga, tās zari, kas ir smagi no ogu pārpilnības, parasti ir ļoti zemi.

Smiltsērkšķu ogām ir ārstnieciskas īpašības, tās palīdzēs atbrīvoties no vairākām kaitēm. Smiltsērkšķiem patīk saulaini kalni, bet tie aug arī upju krastos. Šim augam nepatīk purvainas zemienes. Smiltsērkšķi nebaidās no sala un ir ļoti izturīgi, tādēļ arī pie mums to audzēšana nesagādā problēmas.

Smiltsērkšķu ogas

Svaigas smiltsērkšķu ogas satur milzīgu devu C vitamīna, A vitamīna, B grupas vitamīnus, bez tam vēl folskābi un tokoferolu, ko īpaši iesaka gaidot bērniņu. Tai skaitā smiltsērkšķi satur mikroelementus – silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas ļauj nezaudēt visu bioloģiski aktīvo komponentu kompleksu. Saldētas smiltsērkšķu ogas var turēt ledusskapī ļoti ilgu laiku, tās nepazaudēs savu dziedniecisko ietekmi. Izkaltētos augļus var nopirkt aptiekās, taču tos var sakaltēt arī mājās. Tie jāiegādājas ražas novākšanu sezonā un tad cauru gadu var apgādāt savu ģimeni ar dabīgiem vitamīniem.

Smiltsērkšķu receptes

Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, cilvēki ir radījuši daudzas receptes kā izmantot šo augli. Protams, ņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanu, tā cena nav no mazākajām, taču ir izskaidrojama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai sniegt sev vitamīnus. Smiltsērkšķu ogas var ēst veselas vai arī taisīt biezenīšus. Pašu smiltsērkšķu sulu jāizmanto 10 dienu laikā, taču arī to iespējams sasaldēt pieliekot klāt ūdeni. Ledusskapī to uzglabā līdz pat gadam. Arī smiltsērkšķu eļļai cena nav zema, taču tās bagātais sastāvs attaisno izdevumus. Pašu sulu vēlams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar jogurtu vai pat pienu. Mazajiem labāk taisīt desertus no smiltsērkšķu ogām, piemēram, sablenderējot ogas ar pienu, beigās ielikt banānu, tas ir veids kā pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu, ko ēdīs bērni. Savukārt, eļļu izmanto veselībai, piemēram smiltsērkšķu eļļa kuņģim ir ļoti laba, taču tikai pēc ārsta norādījumiem, jo, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, to nevajadzētu izmantot.

Smiltsērkšķu pieejamība

Šodien ir ļoti daudz dažādu smiltsērkšķu saimniecību, protams, ne mazāk ir arī to, kas taisa no smiltsērkšķiem dažādus produktus. Mūsdienu tirgus ir pārpilns ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un savādāku cenu robežām. Bieži vien parādās jautājums, kā izvēlēties īsto. Nenoliedzami, šeit nestrādā arguments – jo lētāk, jo labāk. Iedomājaties, cik liels daudzums smiltsērkšķu ogu nepieciešams vien litra eļļas pagatavošanai – ap divsimt kg. Tas ir ļoti daudz. Veicot izvēli, lai atrast savu smiltsērkšķu produktu ražotāju, nepieciešams to izpētīt un pārbaudīt vai ir visas nepieciešamās atļaujas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *